De Europese Erfrechtverordening is in werking getreden. Hierdoor is de afwikkeling van grensoverschrijdende nalatenschappen binnen Europa eenvoudiger geworden. De erfrechtverordening geldt voor nalatenschappen waarvan de erflater na 17 augustus 2015 is overleden. Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Ierland zijn niet gebonden aan de Erfrechtverordening. In Nederland is deze verordening van belang voor mensen met bezit in het buitenland, voor mensen die emigreren of langdurig in het buitenland verblijven en voor buitenlanders die in Nederland wonen.
Voorheen kon het afwikkelen van internationale nalatenschappen nabestaanden voor onaangename verrassingen zorgen. Dat komt omdat in ieder EU-land het erfrecht verschillend is. Een testament uit het ene land is niet zomaar geldig in een ander land. Hierdoor komt het voor dat bij overlijden niet duidelijk is welk erfrecht van toepassing is. Denk bijvoorbeeld aan een Nederlands echtpaar dat het hele jaar in hun huis in Frankrijk woont en waarvan de man komt te overlijden. Volgens het Nederlandse erfrecht gaat het huis naar de vrouw. Volgens het Franse erfrecht hebben hun kinderen sterkere aanspraken: de moeder mag het huis gebruiken (vruchtgebruik) en de kinderen hebben het volle eigendom. Dit soort onduidelijkheden kan leiden tot vervelende situaties en langdurige juridische procedures.
Met de invoering van de EEV geldt één erfrecht bij de afwikkeling van internationale nalatenschappen:
De EEV bepaalt ook dat slechts één Europese Verklaring van Erfrecht voldoet bij de afwikkeling van een nalatenschap. In zo’n Europese Verklaring van Erfrecht staat wie erfgenaam is en welk erfrecht van toepassing is op de nalatenschap. Het is straks dus niet langer nodig om bij de afwikkeling van internationale nalatenschappen in verschillende Europese landen verschillende procedures te volgen om de noodzakelijke verklaringen van erfrecht of vergelijkbare documenten te verkrijgen. In Nederland geeft de notaris Europese Verklaringen van Erfrecht af. In andere landen geven of de notaris of de rechtbank een dergelijke verklaring af.
Bron: KNB
Toevoeging VanDeNotaris.nl
Op fiscaal gebied is er niks geregeld en voor de erfbelasting kunnen de Nederlandse regels ongunstig uitpakken in het buitenland. Het probleem met een wettelijke verdeling en een woning in Frankrijk is daarmee in fiscale zin dus nog niet opgelost!