overleven als notariskantoor in een veranderende markt

overleven als notariskantoor in een veranderende markt

Hoe overleef je als notariskantoor in een veranderende markt? Afgelopen jaar is het notariaat wakker geschud door de Hema en Firm24. Deze partijen hebben een deel van het goedkopere segment opgeëist. De Hema en Firm24 hebben gekozen voor een model waarin automatisering centraal staat. De akte wordt met behulp van een website gegenereerd door de klant. Vervolgens wordt de aanvraag overgedragen aan een van de aangesloten notarissen. Zij doen de verdere afwikkeling. Beide partijen kunnen een scherp tarief neerzetten doordat ze standaardmatig akten opstellen en door een lage tarief veel klanten weten te lokken.

Er zijn altijd ontwikkelingen in de markt. Klanten zijn kritischer, mondiger en hebben meer toegang tot kennis als ooit tevoren. De toenemende complexiteit van wetgeving en de verandering van wetgeving zorgt voor meer werk (Spaargeld BV) of juist minder (Stamrecht BV of periodiek notarieel schenken). Als notariskantoor ontkom je er niet aan om mee te veranderen.

Hoe overleef je als notariskantoor in een veranderende markt?

Je moet een strategie uitwerken en je niet meer laten leiden door de waan van de dag. Wat wordt jouw strategie? Op welke selectie van activiteiten ga je, je als notaris op richten? Waar zal jouw notariskantoor op uitblinken en dus onderscheiden in de markt?

Bedenk goed dat je klant bepaalt of je strategie werkt. Bekijk jezelf vanuit het klantperspectief en vraag je klant naar zijn mening. Je moet als notaris jezelf en je medewerkers anders laten denken en doen. Richt je als notaris op onderwerpen die echt tellen en vertaal je toekomstige ambities naar dagelijks werk. Investeer in je mensen en zorg dat ze goed opgeleid zijn. Verander je klantbenadering. Wees proactief en zorg dat je vooraan in de keten komt te staan. Vooraan kan je beter je meerwaarde bewijzen.

Wat is VanDeNotaris.nl?

“Notarissen helpen om notariële kennis toegankelijk en beschikbaar te maken en mensen en organisaties proactief te informeren en te betrekken is onze missie”.  Onze visie: ‘Mensen en organisatie bijstaan bij bijzondere gebeurtenissen in hun bestaan en ze de mogelijkheid bieden om zelf het beste te halen uit die bijzondere gebeurtenissen, altijd en overal’. Door het vereenvoudigen en het online beschikbaar maken van notariële kennis en dienstverlening voldoen wij optimaal aan de behoefte van onze klanten. Meer is minder! Waarom? Wij willen mensen verbinden en verder helpen.

Je eigen notariswebsite met oplossingen/producten voor jouw klanten? Wil je ook een gebruiksvriendelijke notariswebsite afgestemd op jouw missie, visie en strategie? Neem dan contact met ons op!