Zijn jullie het nog eens over de huwelijkse voorwaarden die jullie destijds zijn overeengekomen? Zijn alle afspraken (periodiek verrekenen) wel goed uitgevoerd? Willen jullie, je huidige huwelijkse voorwaarden opheffen, dan moeten er belangrijke zaken geregeld worden. Hiervoor moet een akte wijziging/opheffing huwelijkse voorwaarden opgesteld worden.
Opheffen van de huwelijkse voorwaarden, is juridisch gezien een wijziging van huwelijkse voorwaarden. Door het opheffen van de huwelijkse voorwaarden ontstaat er alsnog een algehele gemeenschap van goederen. Dit kan handig zijn als je op de leeftijd bent gekomen dat je stopt met jouw beroep of bedrijf, en als vermogen zich heeft opgehoopt bij een van de beide echtgenoten. Bij overlijden kan je met het opheffen van huwelijkse voorwaarden erfbelasting besparen. Heb je huwelijkse voorwaarden waarbij vermogens gescheiden zijn en de eigen woning eigendom is van één van de echtgenoten, maar besluit je bij echtscheiding om de woning aan de andere echtgenoot toe te delen, verander dan vóór echtscheiding de huwelijkse voorwaarden. Dit kan namelijk besparen op de overdrachtsbelasting en/of schenkbelasting.
Is het altijd verstandig om huwelijkse voorwaarden op te heffen? Huwelijkse voorwaarden bieden veel voordelen. Het al dan niet opheffen verschilt per situatie. Het opheffen van huwelijkse voorwaarden brengt namelijk ook risico’s met zich mee. Denk aan faillissement en/of schuldeisers. Alsnog scheiden is niet uitgesloten. Laat je dus goed adviseren door een notaris.
Tijdens het huwelijk gewijzigde huwelijkse voorwaarden gelden vanaf het moment dat de akte is getekend. Deze gewijzigde huwelijkse voorwaarden kunnen slechts aan derden worden tegengeworpen als zij ten minste 14 dagen zijn ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.
Wil je direct een notaris opdracht geven om je huwelijkse voorwaarden te wijzigen, dan kan je hieronder je huidige huwelijkse voorwaarden uploaden en een aantal vragen beantwoorden.