Een repeterende schenking oftewel wanneer in één akte meerdere schenkingen aan dezelfde begiftigde worden opgenomen, wordt in één keer belast door de Belastingdienst. Het betreft schenkingen waarin de jaarlijkse uitkering afhankelijk is van een opschortende voorwaarde.
Schenkers vroegen zich af of het mogelijk is om in één akte meerdere ‘papieren’ schenkingen (schuldigerkenningen) aan dezelfde begiftigde op te nemen die voor de schenkbelasting in verschillende belastingjaren in aanmerking worden genomen. Dit scheelt namelijk de jaarlijkse kosten van een notaris. De beroepsorganisatie voor notarissen (KNB) heeft het ministerie van Financiën in 2013 hierover om duidelijkheid gevraagd.
De Belastingdienst heeft de KNB nu laten weten: ‘Het gaat bij een repeterende schenking om een schenking van een aantal jaarlijkse betalingen. De jaarlijkse betaling is daarbij afhankelijk van een opschortende voorwaarde. Artikel 1, lid 9, van de Successiewet 1956 bepaalt dat een schenking onder opschortende voorwaarde voor de schenkbelasting wordt geacht te zijn gedaan op het moment dat de voorwaarde is vervuld. Op zichzelf geldt dit voor elke schenking als zodanig. Maar bij de samenhangende schenkingen moeten die schenkingen in onderling verband worden gezien. In dit kader is ook artikel 18, lid , van de Successiewet 1956 van toepassing. Door die bepaling worden terugkerende prestaties, zoals de hiervoor bedoelde betalingen, samengevoegd tot één belastbaar bedrag dat wordt berekend volgens de tabellen van het Uitvoeringsbesluit Successiewet. Dat bedrag is belastbaar op het tijdstip waarop de eerste van de opschortende voorwaarden wordt vervuld (werking van artikel 1, negende lid).’
Bron: KNB
Toevoeging VanDeNotaris.nl:
De Belastingdienst is nu ook zover om daadwerkelijk aanslagen op te leggen. Er komt geen overgangsregeling. Veel schenkers hebben de keuze herroepen (mits voorbehouden) of procederen. Het is de verwachting dat de rechter zich binnenkort uitlaat over de repeterende schenking.