Schulden, fiscaal partnerschap en trouwen

Schulden, fiscaal partnerschap en trouwen

Wij gaan eind van dit jaar trouwen. Ik heb schulden en ik wil deze duidelijk niet aan mijn partner laten. Verder wil ik niet fiscaal partner zijn.

Als je gaat trouwen zonder huwelijkse voorwaarden dan ontstaat er een beperkte gemeenschap van goederen. In deze beperkte gemeenschap komt het inkomen van jou en je partner. Schuldeisers kunnen zich verhalen op de helft van de gemeenschap. Door huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting voorkom je dat er een gemeenschap ontstaat en voorkom je dat bij een onverhoopt overlijden je schulden via het huwelijksvermogensrecht bij je partner terecht komen. Hij wordt wel je erfgenaam en zal dus je nalatenschap beneficiaire aanvaarden of verwerpen om niet alsnog geconfronteerd te worden met je schulden.

Fiscaal partnerschap

Je kan niet kiezen. Door het huwelijk wordt je automatisch elkaars fiscale partner >>>. Let op er zit een verschil in ingangsmoment. Woonde je voor het huwelijk al samen dan geldt het moment van samenwonen (beide ingeschreven op hetzelfde adres) als ingangsmoment voor fiscaal partnerschap. Ga je pas na het huwelijk samenwonen dan ben je vanaf huwelijksdatum elkaars fiscale partner. Woonde je al samen dan moet je opletten of het huwelijk geen nadelige gevolgen heeft voor uitkeringen en/of toeslagen. Er wordt in een keer rekening gehouden met het inkomen van je partner.