TekenOnline biedt notarissen een betrouwbaar identificatiemiddel en elektronisch geavanceerde handtekening

TekenOnline biedt notarissen een betrouwbaar identificatiemiddel en elektronisch geavanceerde handtekening

Vanwege de coronacrisis zijn er veel partijen zoals notarissen, makelaars en hypotheekadviseurs op zoek naar betrouwbare manieren voor digitaal (identificeren en) ondertekenen. Achter de schermen bij TekenOnline wordt er druk gewerkt aan een oplossingen die voldoen aan de eisen van de eIDAS-verordening. De oplossingen van TekenOnline voldoen dus aan een elektronisch geavanceerde handtekening en een identificatiemiddel met minimaal het niveau ‘substantieel’.

Identificatiemiddel met niveau substantieel

In Europa geldt de eIDAS-verordening voor elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties. In deze eIDAS-verordening staan 3 verschillende betrouwbaarheidsniveaus onderscheiden: ‘laag‘, ‘substantieel‘ en ‘hoog‘.

Een laag betrouwbaarheidsniveau is bijvoorbeeld DigiD. De basis is een gebruikersnaam en een wachtwoord. Met de DigiD app gaat het niveau al omhoog. Ook kent DigiD inmiddels de mogelijkheid om je identificatiebewijs te koppelen. Log je in na deze check met de app of sms dan gaat het niveau naar substantieel.

Je krijgt betrouwbaarheidsniveau substantieel bij twee-factor-authenticatie. Een voorbeeld hiervan is iDIN. Je logt in en geeft met je e-dentifier van je bank aan dat jij het bent. Voor betrouwbaarheidsniveau hoog geldt aanvullend dat je eenmalig fysiek geïdentificeerd bent.

Gekwalificeerde elektronische handtekening (QES)

Artikel 3:15a Burgerlijk Wetboek stelt een digitale handtekening gelijk aan een handgeschreven handtekening als de methode voor ondertekening die gebruikt is voldoende betrouwbaar is. In de eIDAS-verordening staan drie verschillende typen elektronische handtekeningen:

  • Een ‘standaard’ elektronische handtekening (SES);
  • Een ‘geavanceerde’ elektronische handtekening (AES);
  • Een ‘gekwalificeerde’ elektronische handtekening (QES)

Een ingescande handtekening is een voorbeeld van een standaard elektronische handtekening (SES).

Een geavanceerde elektronische handtekening (AES) is op unieke wijze verbonden met de ondertekenaar en het elektronische document dat niet te muteren mag zijn. De meest bekende vorm is de e-dentifier/token die je gebruikt om banktransacties te verrichten.

De gekwalificeerde elektronische handtekening (QES) is het hoogste betrouwbaarheidsniveau. Hierbij is een certificeringsinstantie betrokken die de digitale ondertekentransactie versterkt.

TekenOnline

TekenOnline werkt aan een oplossing met een biometrische identificatie aan de hand van een geldig legitimatiebewijs. Daarnaast kan je uitsluitend inloggen met een substantieel identificatiemiddel en documenten met een gekwalificeerde handtekening ondertekenen. Gaandeweg worden ook e-mailadres en je telefoonnummer vastgelegd. Onderteken via TekenOnline is veilig, gemakkelijk, betrouwbaar en kostentechnisch zeer aantrekkelijk – online identificeren en onderteken altijd en overal. Binnenkort beschikbaar!