Wanneer kan ik schenken?

Wanneer kan ik schenken?

Als je denkt aan schenken dan moet je, je afvragen of je wel vrij kan beschikken over dat geld. Wijs gezegde is “niet uitkleden voor het naar bed gaan”. Veel mensen hebben een overwaarde op hun eigen woning. Dat betekent dat je dit geld pas echt in handen krijgt na verkoop van je woning. Staat je geld op een spaar- en/of beleggingsrekening, of zit het in een lijfrentepolis? Dan moet je kijken of je direct over dit geld kan beschikken. Gelden er geen boetebedingen of andere voorwaarden?

Heb ik het geld niet zelf nodig?

Het volgende wat je, jezelf moet afvragen is of je het geld wel kan missen. Wellicht wil je de hoge eigen bijdrage van de AWBZ ontlopen maar wat als je later besluit om thuiszorg in te kopen. Hoet ga je dat betalen? Het is mogelijk om een schenking herroepen. Dit moet je wel afspreken met de begiftigde en in een notariële akte laten vastleggen.

Ongelijke bevoordeling voorkomen

Het kan zijn dat je één van de kinderen financieel een steuntje in de rug wilt geven. Openheid over de schenking of lening voorkomt problemen in de toekomst. Wil je iedereen gelijk behandelen dan kan je iedereen evenveel schenken of opnemen dat de schenkingen een voorschot zijn op de erfenis en dat deze verrekend moet worden. Op deze wijze krijgen alle kinderen evenveel. Wat je ook doet, laat de afspraken goed vastleggen. Een notariële akte biedt daarbij voordelen. Vraag de schenkingsakte direct aan>>>