Wat is het verschil tussen samenlevingscontract en huwelijk?

Wat is het verschil tussen samenlevingscontract en huwelijk?

Er zijn een aantal verschillen tussen een samenlevingscontract en een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit zijn onder andere:

  • Bij een huwelijk of partnerschap heb je automatisch een aantal rechten en plichten tegenover elkaar. Bijvoorbeeld onderhoudsplicht, verplichting tot het betalen van alimentatie en erf je automatisch van elkaar.
  • Bij een samenlevingscontract is er geen sprake van gemeenschap van goederen. Laat je bij een huwelijk of partnerschap geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden vastleggen bij de notaris? Dan ben je getrouwd of geregistreerd in gemeenschap van goederen.
  • Bij een huwelijk of partnerschap hebben jij en je partner automatisch ouderlijk gezag over de kinderen die geboren worden tijdens het huwelijk. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. De vader moet het kind eerst erkennen om de officiële vader te worden en kan daarna met goedkeuring van de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren.
  • Bij een huwelijk of partnerschap wordt je automatisch medehuurder. Bij samenwonen is dat niet het geval. Je kan deze problemen voorkomen door het medehuurderschap tijdens het samenwonen aan te vragen.
  • Bij een huwelijk of partnerschap wordt het pensioen opgebouwd tijdens het huwelijk in beginsel gedeeld.

Veel zaken kan je ondervangen in een samenlevingscontract.

Samenlevingscontract nodig zonder gedoe? En geen zin in hoge kosten en meerdere keren langskomen? Vraag dan je samenlevingscontract aan via VanDeNotaris.nl. Wij leggen je de gevolgen van de samenwoning rustig en helder uit en je krijgt gelijk antwoord op al je vragen. Hier vind je het aanvraagformulier: aanvraagformulier samenlevingscontract online.