Wat kost het online oprichten van een BV?

Wat kost het online oprichten van een BV?

Wil je goedkoop een BV oprichten? Waar moet je op letten? In dit artikel een overzicht van de verschillende online aanbieders van BV’s. Daarnaast meer over eenmalige kosten, jaarlijkse kosten, fiscale regelgeving en aansprakelijkheid bij een BV.

Eenmalige kosten

Een BV wordt opgericht via een notaris. Iedere notaris mag zijn eigen tarieven bepalen. Daarnaast moet de BV verplicht worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je hebt dus in ieder geval de volgende zaken nodig:

  • notariële statuten + werkzaamheden notaris;
  • een aandeelhoudersregister; en
  • een KvK inschrijving.

Iedere onderneming moet bij de KvK worden geregistreerd. De KvK stuurt na de inschrijving van je BV een factuur van € 50,-. Er geldt dus geen jaarlijkse bijdrage meer voor de KvK.

Overzicht online aanbieders BV’s

Hieronder een overzicht van de verschillende online BV aanbieders. Om een goede vergelijking te maken hebben wij gekozen voor een eenvoudige bv waarbij de oprichter, aandeelhouder en bestuurder dezelfde personen zijn. Daarnaast moeten de gebruikelijke werkzaamheden (notariële recherches en een aandeelhoudersregister in de prijs zijn opgenomen). Aangezien je als ondernemer de btw kan terugvorderen zijn de bedragen dus exclusief BTW. De eenmalige inschrijfkosten maken geen onderdeel uit van de genoemde tarieven.

Aanbieder (peildatum 7-6-2016)Kosten voor een BV
OprichtenBV.nl€ 295
De Nieuwe BV€ 299
OnlineflexBV€ 325
BVdirecht.nl€ 325
BV4U.nl€ 325
StandaardBV.nl€ 325
Startflex€ 325
BV-OPRICHTEN.com€ 325
doehetzelfnotaris.nl€ 386
VanDeNotaris.nl€ 449
Aan de inhoud van deze tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Vraag vooraf een offerte op. Wijzigingen voorbehouden.

 Jaarlijkse kosten

Als je eenmaal een BV hebt opgericht dan ben je wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Daarnaast moet een BV belastingaangiften doen. Veel ondernemers besteden hun administratie uit. Hieraan heb je dus jaarlijks kosten. Deze kosten variëren tussen de € 500 en € 2.000 per jaar afhankelijk van de hoeveelheid werk.

Fiscale regelgeving

Een BV oprichten kan dus heel voordelig! Het ondernemen vanuit een BV is voor kleine ondernemers of starters vaak fiscaal minder aantrekkelijk. Voor ondernemers heb je namelijk een aantal inkomstenbelastingfaciliteiten zoals de startersaftrek en de ondernemersaftrek.  Bij de BV kennen wij deze aftrekposten niet, maar daar kan geprofiteerd worden van de lagere belastingtarieven in de vennootschapsbelasting en het lage tarief in box 2 van de inkomstenbelasting. Tevens kan je belastingheffing uitstellen door geld in de BV te laten zitten. Als directeur zit je wel vast aan een gebruikelijk loon. Vanaf welk winstniveau een BV oprichten fiscaal aantrekkelijker wordt, hangt erg af van wat je jezelf als salaris uitkeert, en wat resteert als dividend.

Aansprakelijkheid bij BV oprichten

Fiscale regelgeving en kosten geven niet altijd de doorslag om voor een BV te kiezen. De beperking in aansprakelijk is namelijk erg aantrekkelijk van een BV. Ga je bijvoorbeeld failliet met een eenmanszaak of VOF, dan ben je als persoon of vennoot ook failliet. Eventuele schuldeisers van je onderneming kunnen bedragen die ze tegoed hebben namelijk dan verhalen op je privé-vermogen en als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent ook op de gemeenschap van goederen.

Een BV is dus niet altijd de beste optie. Laat je goed adviseren door een notaris en of een fiscalist over de keuze wel of niet ondernemen in een BV.